TANDA-TANDA SERANGAN JANTUNG PADA LELAKI & WANITA

Sebut saja serangan jantung dan kebanyakan kita akan membayangkan seorang lelaki tercungap-cungap, memegang dadanya, dan jatuh ke tanah. Pada hakikatnya, adegan itu mungkin tidak begitu dramatik.

Gejala serangan jantung yang paling biasa ialah sakit dada, tekanan atau ketidakselesaan. Tetapi anda juga mungkin mengalami sesak nafas, berpeluh, pengsan, atau berasa sakit perut. Leher, rahang atau bahu anda mungkin sakit.

Lelaki dan wanita boleh mempunyai gejala yang berbeza, menurut Persatuan Jantung Amerika (AHA). Lelaki lebih cenderung untuk mengeluarkan peluh sejuk dan merasa sakit bergerak ke bawah lengan kiri mereka.

Wanita lebih berkemungkinan daripada lelaki mengalami sakit belakang atau leher, pedih ulu hati, dan sesak nafas. Mereka cenderung mengalami masalah perut, termasuk rasa mual dan muntah. Mereka juga mungkin berasa sangat letih, sakit kepala yang ringan, atau pening. Beberapa minggu sebelum serangan jantung, seorang wanita mungkin mengalami gejala seperti selesema dan masalah tidur. (WebMD)

Mengetahui tanda amaran yang tidak ketara dan awal serangan jantung dan mendapatkan rawatan segera boleh membantu menyelamatkan nyawa.