Menghisap Vape Adalah Laluan Kepada Menghisap Rokok

 Saya merujuk kepada laporan perbincangan panel mengenai menghisap vape dengan tajuk Learn from NZ and UK to reduce smoking (NST, 27/9/22).

Mesej yang telah dikemukakan daripada perbincangan itu ialah e-rokok dan vape secara relatifnya adalah tidak berbahaya dan merupakan jalan untuk berhenti merokok. Ahli panel itu juga bimbang jika RUU GEG menjadi undang-undang maka akan berlaku peningkatan kes rompakan dan perdagangan haram rokok. Ketakutan mereka itu tidak kena pada tempatnya. Apa yang diperlukan ialah penguatkuasaan undang-undang yang berkesan.

Dakwaan ahli panel bahawa e-rokok tidak berbahaya adalah tidak berdasarkan sebarang bukti saintifik yang boleh dipercayai. Rokok elektronik dan vape mempunyai kesan kesihatan yang amat serius seperti mana yang dibuktikan oleh beberapa laporan saintifik.

The National Center for Epidemiology and Population Health of Australian National University yang menjalankan penyelidikan mengenai bukti kontemporari di seluruh dunia mengenai hasil kesihatan yang berkaitan dengan e-rokok dan menerbitkan laporan 361 muka surat.

Laporan itu menyatakan bahawa penggunaan e-rokok mengakibatkan penyedutan pelbagai kompleks bahan kimia aerosol, termasuk nikotina, yang berasal daripada e-cecair, tindak balas kimia dalam gegelung pemanas dan peranti itu sendiri.

Kajian toksikologi menunjukkan bahawa pendedahan kepada bahan ini boleh mengakibatkan kesan sampingan terhadap kesihatan. Nikotina amat menagihkan dan terdapat bukti daripada kajian asas terhadap manusia dan haiwan bahawa ia memberi kesan sampingan kepada kardiovaskular dan perkembangan serta fungsi otak.

Penemuan lain penyelidikan ini termasuklah:

  • bukan perokok yang mula menggunakan e-rokok adalah 3 kali lebih cenderung berbanding pengguna bukan e-rokok untuk menghisap merokok;
  • bekas perokok yang menggunakan e-rokok dua kali lebih cenderung untuk kembali merokok berbanding pengguna bukan e-rokok;
  • e-rokok sama ada tidak berkesan sebagai bantuan untuk berhenti atau tidak lagi berkesan berbanding alternatif yang lebih selamat termasuk yang diluluskan bagi kegunaan terapeutik; dan
  • Penggunaan e-rokok di Australia adalah tertinggi dalam kalangan remaja dan belia.

Sangat membimbangkan kepada kesihatan awam, pakar adalah badan penyelidikan yang semakin berkembang mencadangkan kemungkinan hubungan antara penggunaan e-rokok dan pengambilan serta peningkatan merokok dalam kalangan golongan muda.

Penyelidikan, yang diterbitkan dalam jurnal Addiction, menunjukkan bahawa kanak-kanak berusia 14 tahun yang menggunakan e-rokok adalah 5 kali lebih cenderung untuk menghisap merokok pada usia 17 tahun berbanding pengguna bukan e-rokok dan 3 kali lebih cenderung menjadi perokok yang kerap.

Kajian baharu itu menjejaki lebih daripada 10,000 remaja dari 2012 hingga 2019 dan mendapati bahawa terdapat hubungan kuat antara penggunaan e-rokok dan merokok dengan dua kegunaan dan kesan laluan dalam kedua-dua arah. Kedua-dua e-rokok dan penggunaan tembakau pada kanak-kanak berusia 14 tahun adalah pemangkin bagi penggunaan jangka panjang untuk kedua-dua bentuk nikotina.

Memandangkan kepada bukti kukuh akan bahaya daripada menghisap e-rokok ini, bagaimana ahli panel boleh memberitahu orang ramai bahawa e-rokok adalah laluan untuk orang ramai berhenti merokok?

Menghisap e-rokok kini semakin merebak dengan pantas dalam kalangan belia kita, seperti di banyak negara lain. Kita perlu mengambil peduli akan amaran oleh Profesor Perubatan Universiti Johns Hopkins, Dr. Michael Baha bahawa “Kita mungkin menyebabkan wabak merokok seterusnya melalui orang muda yang ketagih kepada rokok elektronik pada awal kehidupan.”

Undang-undang GEG kita adalah jawapan kepada pencegahan wabak yang berpotensi ini. Jadi, ahli Parlimen, teruskan dengannya dan gubal undang-undang itu segera dalam sidang Parlimen yang akan datang.

 

 

Mohideen Abdul Kader
Presiden
Persatuan Pengguna-Pengguna Pulau Pinang (CAP)

Surat Kepada Pengarang, 30 September 2022