MENUNTUT SEMULA RUANG AWAM

Ruang awam adalah aset yang penting kepada bandar kita. Inilah sebabnya.

Ruang awam adalah penting untuk kehidupan. Dengan majoriti penduduk dunia tinggal di kawasan metropolitan, ruang awam merupakan faktor utama untuk kesejahteraan dan kesihatan. Ruang awam menyumbang kepada perkembangan kanak-kanak, kehidupan masyarakat, mengurangkan tahap tekanan dan meningkatkan kesihatan mental dan kesejahteraan. Namun ruang awam merupakan komponen utama infrastruktur bandar yang sering diabaikan. (Metropolis)

Selain memberi manfaat kepada kesihatan orang ramai, ruang awam membantu membina semangat kemasyarakatan, identiti sivik dan budaya; boleh memacu pertumbuhan ekonomi; mengubah ruang yang membazir; dan jika digunakan dan direka bentuk dengan baik, ia boleh memberikan ciri bandar dan meningkatkan kepelbagaian seni bina.

Paris sedang mengalihkan separuh daripada tempat letak kereta di jalannya untuk mengosongkan ruang bagi orang ramai. Hampir 70,000 tempat letak kereta dijangka dikosongkan menjelang 2025. Langkah itu adalah babak terbaharu dalam perang Paris menentang penggunaan kereta yang berlebihan. Kereta di Paris menggunakan 50% ruang awam walaupun hanya menyumbang 13% daripada perjalanan. Tahun ini, Paris melabur €300 juta untuk mewujudkan 680 km laluan berbasikal. (Forum Ekonomi Dunia)

Bolehkah anda bayangkan bagaimana jalan kita boleh berubah daripada tempat letak kereta kepada ruang awam yang berharga? Anda tidak perlu membayangkannya. Paris telah menunjukkan kepada kita bagaimana ia dilakukan!

(Profesor Berbasikal)
(Gambar oleh @EmmanuelSPV)