MERKURI DALAM KOSMETIK BOLEH MEROSAKKAN BUAH PINGGANG

Krim pemutihan kulit dengan merkuri yang menjanjikan anda kulit yang cerah dan kesan antipenuaan mempunyai ancaman tersembunyi iaitu kerosakan buah pinggang. Menggunakan produk itu boleh mengakibatkan kerosakan buah pinggang yang mungkin memerlukan rawatan perubatan yang mahal dan kemasukan ke hospital, Gabungan Ecowaste Filipina memberi amarannya dalam siaran akhbar baru-baru ini.

Kumpulan itu menyebut 2 contoh kosmetik ditambah merkuri yang merosakkan buah pinggang: Krim Kecantikan Goree buatan Pakistan dengan Lycopene, dan Krim Kecantikan Siang & Malam Goree, yang telah diharamkan oleh pihak berkuasa kesihatan Filipina pada 2017 kerana mengandungi merkuri melebihi had yang dibenarkan iaitu 1 bahagian per sejuta, tetapi masih dijual dalam talian dan di kedai.

Sampel kosmetik yang ditambah merkuri seperti yang disaring oleh Ecowaste Coalition.

Laporan pada Februari 2023 dari Pusat Perlindungan Kesihatan Hong Kong mendokumentasikan kes yang disyaki keracunan merkuri melibatkan seorang pesakit wanita berusia 40 tahun yang didapati mengalami proteinuria (kehadiran protein berlebihan dalam air kencing) berikutan penggunaan Goree Day & Night Beauty Cream bagi beberapa bulan. Sampel air kencingnya mendedahkan paras merkuri yang lebih tinggi daripada paras rujukan, yang secara klinikal disyaki berkaitan dengan penggunaan produk itu.

Dianggap oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) sebagai antara “10 bahan kimia yang membimbangkan kesihatan awam utama”, pendedahan kepada merkuri mungkin mempunyai kesan toksik bukan sahaja pada sistem buah pinggang, tetapi juga sistem saraf, pencernaan, imun dan integumen, terutamanya kulit.

“Keracunan merkuri bukan organik berikutan penggunaan krim pencerah kulit biasanya ditunjukkan dengan sindrom nefrotik dan nefrotoksisiti (ketoksikan dalam buah pinggang),” kata Dr Yu-Syuan Luo dari Universiti Nasional Taiwan.

Menurut WHO, “sindrom nefrotik boleh dikaitkan dengan beberapa siri komplikasi yang menjejaskan kesihatan dan kualiti hidup seseorang”.

Menurut lembaran fakta yang disediakan untuk EcoWaste Coalition oleh Dr Lou, “pendedahan kepada garam merkuri bukan organik seperti merkuri klorida boleh menyebabkan lesi pada tubul proksimal pada tikus, manakala pengambilan dos tinggi sebatian merkuri itu boleh mengakibatkan kerosakan buah pinggang yang teruk pada manusia”.

Menurut WHO, gangguan neurologi dan tingkah laku boleh diperhatikan selepas penyedutan, pengambilan atau pendedahan kulit daripada sebatian merkuri yang berbeza. Gejalanya  termasuk gegaran, insomnia, kehilangan ingatan, kesan neuromuskular, sakit kepala dan disfungsi kognitif dan motor.

Pengguna perlu menerima dan menyukai warna kulit semula jadi mereka sendiri dan menjauhi pemutih kulit kimia dengan kandungan merkuri yang tidak didedahkan, yang sangat berbahaya kepada kesihatan. Selesa dengan kulit anda sendiri. Anda lebih daripada penampilan luaran anda.