MEROKOK: KESERONOKAN YANG MEMBUNUH

(Satu Renungan Terhadap Rang Undang-Undang Kawalan Produk Tembakau dan Merokok oleh Afiqah Sumayyah, pelajar berusia 14 tahun)

Merokok terasa seperti sesuatu yang menenangkan. Seperti rakan yang menghiburkan anda ketika melalui masa sukar, walaupun ia hanyalah sementara. Bagaikan menghirup udara segar, selepas lemas dalam kolam kehidupan yang tidak berkesudahan. Seperti cahaya yang bersinar terang walaupun di tempat yang paling gelap. Merokok terasa seperti tanpa batas waktu di mana terdapat daya tarikan yang menarik kepada idea mengenai perkara yang membuatkan dunia ini terasa seperti tiada hadnya.

Takrifan merokok oleh masyarakat adalah kabur dan tidak jelas, ini kerana pada hari ini garis antara merokok dan melarikan diri daripada kenyataan telah menjadi kabur sehingga kita lagi  melihat ia sebagai satu dan sama. Ia sesuai dengan huraiannya sebagai satu lagi fenomena sosial yang mendorong komuniti kita untuk mendapatkan kelegaan daripada realiti kehidupan yang kelihatan amat pahit. Bayangkan perkara ini. Penyelesaian untuk semua kesakitan yang menghantui anda, bergantungan di hadapan anda, begitu dekat, tetapi satu langkah yang berbahaya untuk diambil. Ia adalah godaan yang sukar untuk dilawan oleh ramai orang dan kenapa tidak sukar untuk memahaminya.

Terdapat peningkatan yang ketara dalam jumlah perokok yang baru muncul disebabkan oleh peningkatan teknologi rokok. Industri tembakau adalah pakar dalam pengiklanan, mereka menggabungkan teknologi ini ke dalam produk. Industri ini telah menghasilkan vape yang boleh dicas semula, menjadikannya mudah digunakan berbanding perlu menyalakan rokok secara berterusan. Mereka juga telah berjaya menjadikan vape diguna pakai di dalam teknologi seperti jam tangan.

Semua ini boleh menarik minat kepada bukan perokok, satu cara untuk melarikan diri daripada masalah kehidupan. Tetapi adakah pelarian ini benar-benar sesuatu tetapi adalah satu lagi alasan untuk kita menipu diri sendiri untuk berfikir bahawa kepuasan seketika ini tidak mempunyai kesan yang berkekalan bukan sahaja kepada kesihatan fizikal kita, tetapi pendirian moral masyarakat hari ini? Adalah amat penting untuk mengakui kemungkinan ia adalah akibat daripada keputusan tidak rasional kita dan secara ringkasnya, kita perlu realistik. Daripada perspektif logik, merokok adalah bahaya kesihatan yang amat teruk kepada bukan sahaja orang yang melakukan perbuatan itu sendiri tetapi juga kepada orang lain di sekeliling mereka.

Insentif ekonomi untuk meneruskan pengeluaran rokok dan produk berasaskan tembakau lain secara faktanya tidak sah; jumlah wang yang dibelanjakan untuk penjagaan kesihatan akibat penyakit dan kesihatan yang buruk disebabkan oleh merokok telah jauh melebihi jumlah cukai yang dikumpul oleh kerajaan. Sokonglah permulaan kepada generasi bebas asap rokok; selamatkan kesihatan awam, hentikan semua bentuk merokok demi untuk kebaikan.