PENYAKIT PEMBUATAN?

“Orang ramai diberi makan oleh industri makanan, yang tidak memberi perhatian kepada kesihatan, dan dirawat pula oleh industri kesihatan yang tidak memberi perhatian kepada makanan.” – Petani & aktivis Wendell Berry

Industri Makanan (Big Food) dan Industri Farmaseutikal (Big Pharma) saling berkait rapat, katanya. Tajaan oleh Industri Makanan mempengaruhi garis panduan pemakanan manakala pengaruh Industri Farmaseutikal telah terbukti mengubah corak preskripsi.

Lawrence O. Gostin, Profesor undang-undang Amerika yang pakar dalam undang-undang kesihatan awam, berkata: ‘Industri Makanan’ – perniagaan tani, pengilang, restoran dan pemasar – membuatkan Amerika sakit. Industri ini menghasilkan dan memasarkan makanan yang penuh dengan gula, garam, lemak tepu dan kalori ini secara agresif.

“Ia mengaburkan maklumat pemakanan untuk mengelirukan pengguna, menyasarkan golongan muda dan minoriti khususnya. Ia membeli pengaruh pada setiap peringkat kerajaan dan menentang peraturan yang wajar dengan membiayai kumpulan advokasi ‘bayangan’ dan saintis yang bersimpati.

“Industri Makanan ini tidak henti-henti dalam membuat litigasi terhadap mana-mana undang-undang yang mungkin berkesan dalam membendung pemakanan yang tidak sihat.”

Dalam catatan blog 2010, Dr Mark Hyman, seorang sarjana antarabangsa yang terkenal mengenai kesihatan global, menerangkannya dengan cara ini: “Keadaan kelalaian manusia pada abad ke-21 adalah obes… Industri Makanan, Industri Pertanian, Industri Farmaseutikal dan dasar kerajaan… (membawa) kepada penyebaran obesiti, diabetes, penyakit jantung dan kanser di seluruh dunia.

“Industri Pertanian … mendapat bayaran untuk menanam makanan tambahan walaupun ia tidak diperlukan. Jagung tambahan (gula) dan soya (lemak) bertukar menjadi industri makanan proses dan minuman manis bergula dengan gabungan lemak, gula dan garam yang terbukti menyebabkan ketagihan.

“Semakin ramai (orang) makan, ia menjadi semakin gemuk. Apabila semakin gemuk mereka akan menghidap penyakit jantung, diabetes, kanser dan pelbagai penyakit kronik yang lain.

“Semakin sakit penduduk kita, semakin banyak ubat dijual untuk kolesterol, diabetes, darah tinggi, kemurungan, dan banyak lagi penyakit lain yang didorong oleh gaya hidup.

“Tiga serangkai toksik Industri Perladangan, Industri Makanan dan Industri Farmaseutikal  mendapat keuntungan daripada mewujudkan negara rakyat yang sakit dan gemuk.

“Struktur ini dibina dalam struktur ekonomi dan budaya kita. Ia boleh dipanggil kompleks industri perubatan, pertanian, makanan. Ia adalah apa yang dikenali sebagai ‘keganasan struktur’ iaitu keadaan sosial, politik, ekonomi dan persekitaran yang memupuk dan menggalakkan perkembangan penyakit.”

Petikan daripada laporan majalah Salon 2017 memberikan banyak pemikiran: “Makanan (ringan) membawa kita kepada ubatan dan ubatan membawa kita kepada makanan, dalam kitaran ganas.”