PANDUAN JIMAT TENAGA MUDAH (BAHAGIAN 1)

Jangan Biarkan Peralatan Elektrik “Bersedia”

Setiap langkah yang diambil untuk menjimatkan tenaga dapat membantu menjimatkan wang dan mengurangkan kesan rumah terhadap alam sekitar. Ini termasuklah mematikan, atau mencabut palam peralatan yang tidak digunakan dan ini adalah sesuatu yang sering diabaikan.

Hampir semua produk elektrik baharu seperti TV, ketuhar gelombang mikro, penyaman udara dan banyak lagi mendapat kuasa 24 jam sehari, selalunya tanpa pengetahuan pengguna. Kuasa elektrik digunakan oleh produk ini apabila ia dimatikan atau dalam mod bersedia, dan ini dikenali sebagai kuasa bersedia.

Sesetengah peralatan (contohnya: ketuhar dan penyaman udara) menggunakan mod “bersedia pasif”, di mana peralatan dipasang, tetapi dimatikan. Ini mungkin untuk memaparkan jam digital atau menggunakan pemasa dalaman. Peralatan yang menggunakan mod bersedia pasif ini biasanya hanya menggunakan kuasa yang minimum tetapi ia masih bertambah.

Teknologi lain, seperti sistem pintar atau konsol permainan yang diaktifkan suara, cenderung menggunakan mod “bersedia aktif” iaitu ia mungkin memerlukan penderia bersedia yang lebih kompleks atau menjalankan kandungan muat turun atau menjalankan semakan di latar belakang. Daripada dimatikan, peranti ini dihidupkan tetapi tidak digunakan dan menggunakan lebih kuasa untuk berfungsi dalam keadaan bersedia. Mod bersedia aktif boleh menelan kos elektrik 5-10 kali ganda berbanding mod bersedia pasif.

Penggunaan kuasa bersedia menjejaskan perubahan iklim. Ia secara kasarnya bertanggungjawab bagi 1% daripada pelepasan CO2 global. (Berkeley Lab, UK) Penyelidikan menyarankan bahawa pendekatan termaklum dan agresif boleh mengurangkan penggunaan bersedia sebanyak kira-kira 20%.

APA YANG BOLEH DILAKUKAN

Bagaimana untuk mengetahui sama ada peranti menggunakan kuasa bersedia? Hampir mana-mana produk dengan bekalan kuasa luaran, bateri dalaman, alat kawalan jauh, paparan berterusan (termasuk LED), atau sambungan rangkaian berterusan akan menarik kuasa secara berterusan. Banyak peranti dengan fungsi “aktif segera” yang bertindak balas serta-merta kepada tindakan pengguna tanpa lengah menggunakan kuasa bersedia.

Jika tidak kerap menggunakan peranti, cabut palamnya. Lebih lama peralatan, lebih besar kemungkinan penjimatan. (Nota: Sesetengah punca bersedia memerlukan pelarasan dalam peranti dan bukannya mencabut palam.)

Pertimbangkan untuk mencabut palam:

– VCR, pemain DVD dan TV yang tidak digunakan; peralatan audio yang jarang digunakan (penguat, kotak boom, sistem audio atas rak).

– peralatan dapur yang jarang digunakan (periuk nasi, pembuat roti, dan lain-lain lagi).

– peralatan taman (mesin pemotong rumput, peniup daun).

– sebarang peranti yang dikuasakan dengan alat kawalan jauh atau paparan digital bercahaya yang tidak gunakan lagi.

– penyaman udara bilik yang kadang-kadang digunakan, pelembap mudah alih dan penapis udara.

– hab rangkaian dan komponen yang tidak lagi disambungkan kepada apa-apa.

– peralatan pejabat yang jarang digunakan seperti pengimbas, mesin pencincang, mesin faks dan pencetak lama.

(Utamakan keselamatan: jangan cabut palam dan palam peranti dengan kabel kuasa yang haus.)

Jadikan kebiasaan untuk:

  • Cabut palam pengecas setelah peranti selesai mengecas.
  • Cabut palam kipas dan lampu, dan matikan lampu, apabila tidak digunakan.
  • Matikan sepenuhnya ketuhar gelombang mikro, mesin basuh, mesin pengering, mesin basuh pinggan mangkuk, televisyen dan konsol permainan. Matikan suis pada soket dinding itu sendiri.
  • Letakkan komputer ke dalam “mod tidur”. Mod kuasa ini menggunakan tenaga yang jauh lebih sedikit daripada mod penghias skrin.
  • Matikan pencetak dan pengimbas pada soket dinding apabila ia tidak digunakan.
  • Cabut palam elektronik dengan lampu “bersedia” apabila tidak digunakan. Atau gunakan jalur kuasa pintar kerana ia mengurangkan penggunaan kuasa dengan mematikan kuasa kepada produk yang masuk ke mod bersedia.
  • Semasa membeli atau menggantikan peralatan, pilihlah produk cekap tenaga dengan penarafan bintang tenaga.

APABILA KUASA BERSEDIA DIPERLUKAN

Sesetengah peralatan perlu mempunyai kuasa yang berterusan untuk memuat turun maklumat manakala yang lain memerlukan sejumlah kecil tenaga elektrik untuk melaksanakan tugas berguna yang menambah fungsi utama contohnya: menukar AC kepada DC (penyesuai di dinding); mengekalkan keupayaan penerimaan isyarat (bagi kawalan jauh, telefon atau isyarat rangkaian); memantau suhu atau keadaan lain (seperti dalam peti sejuk); menghidupkan jam dalaman; mengecas bateri; memaparkan maklumat secara berterusan.

Peranti berikut menggunakan kuasa bersedia yang diperlukan untuk fungsi biasa yang tidak boleh disimpan dengan mematikan apabila tidak digunakan: telefon tanpa wayar dan mesin menjawab; pemasa yang mengendalikan peranti; sistem keselamatan dan penggera kebakaran; loceng pintu berkuasa transformer; termostat boleh diprogramkan; penderia gerakan, penderia cahaya, pemasa terbina dalam dan pemercik automatik.

#energysavings   #energyefficiency   #justenergytransition