JIMAT TENAGA SELAMATKAN PLANET

Menjimatkan tenaga, walaupun dalam cara yang kecil, adalah baik untuk alam sekitar dan dompet anda juga. Kebanyakan tenaga kita datang daripada pembakaran bahan api fosil yang membebaskan gas rumah hijau dan bahan pencemar lain ke alam sekitar.

Apabila pelepasan gas rumah hijau menyelubungi Bumi, ia memerangkap haba matahari. Ini membawa kepada pemanasan global dan perubahan iklim. Dunia kini memanas lebih cepat daripada mana-mana titik mula dalam sejarah yang direkodkan. Suhu yang lebih panas dari semasa ke semasa mengubah corak cuaca dan mengganggu keseimbangan alam semula jadi. Ini menimbulkan banyak risiko kepada manusia dan semua bentuk kehidupan lain di Bumi.

Perubahan iklim boleh menjejaskan kesihatan kita, keupayaan untuk menanam makanan, perumahan, keselamatan dan tempat kerja. Oleh itu, melindungi alam sekitar adalah penting jika kita ingin melindungi diri kita sendiri. Mulakan dengan mengamalkan gaya hidup yang lebih mesra alam. Satu bidang yang baik untuk bermula adalah dalam penggunaan tenaga.

Bahan api fosil (arang batu, minyak dan gas) yang menjana tenaga elektrik yang kita gunakan  merupakan penyumbang terbesar kepada perubahan iklim global. Sumber bahan api fosil masih mendominasi landskap kuasa negara, dan menyumbang 33% daripada pelepasan GHG (gas rumah hijau) Malaysia pada 2019. Sehingga 2020, gas asli merupakan bahagian terbesar pada 42.4%, diikuti oleh minyak mentah dan produk petroleum pada 27.3%, dan arang batu pada 26.4%. Tenaga boleh diperbaharui membentuk hanya 3.9%.

Mengurangkan penggunaan tenaga akan mengurangkan permintaan untuk bahan api fosil ia ini adalah sumber tenaga yang tidak boleh diperbaharui dan mengurangkan pencemaran yang dikeluarkan daripadanya. Ini boleh membantu untuk memerangi perubahan iklim.

Terdapat banyak perkara yang anda, sebagai pengguna boleh lakukan di rumah untuk menjimatkan tenaga dan mengurangkan perubahan iklim. Dengan menjimatkan tenaga, anda akan membantu alam sekitar dengan mengurangkan pelepasan loji kuasa. Apabila anda memilih untuk menjimatkan tenaga, anda turut membantu menjimatkan sumber semula jadi yang terhad yang sebaliknya akan digunakan untuk menyediakan bahan api untuk loji kuasa.

Jimat Tenaga Selamatkan Planet – setiap tindakan kecil membantu.

Mulai hari ini kami akan berkongsi panduan berguna dengan anda mengenai cara menjimatkan tenaga dan menggunakan tenaga dengan cekap serta tindakan mudah yang boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja untuk bukan sahaja melindungi planet ini, tetapi juga untuk membolehkan kita hidup dalam dunia yang lebih selamat, sihat dan lebih bahagia.

Nantikan siri “Panduan Penjimatan Tenaga Mudah” kami.

#energysavings   #energyefficiency   #justenergytransition