PANDUAN MUDAH JIMAT TENAGA (Bahagian 8)

Masak dengan Penutup

Marilah kita bersama mencetuskan sedikit perubahan positif di dalam dapur kita! Tahukah anda penutup yang ringkas boleh menjadi adiwira dalam menjimatkan tenaga? Memasak dengan penutup pada periuk dan kuali anda bukan sahaja mengenai pengedap dalam perisa; ia adalah cara yang berkesan untuk menjimatkan tenaga dan mengurangkan jejak karbon.

Apabila menutup periuk semasa memasak, ia memerangkap haba di dalam, membolehkan makanan dimasak dengan lebih cekap dan pantas. Tindakan mudah ini dapat mengurangkan jumlah tenaga yang diperlukan untuk memasak makanan, bermakna kurang gas atau elektrik yang digunakan. Ia adalah pelarasan kecil yang menghasilkan penjimatan tenaga yang ketara.

Dan inilah gambaran yang lebih besar: dengan mengurangkan penggunaan tenaga di dapur, anda memainkan peranan dalam memperlahankan perubahan iklim. Setiap sedikit tenaga yang dijimatkan membantu mengurangkan pelepasan gas rumah hijau, menyumbang kepada planet yang lebih sihat untuk semua.

Jadi, marilah jadikan setiap hidangan sebagai sumbangan kepada dunia yang lebih hijau. Gunakan penutup, jimat tenaga, dan rasailah kemampanan. Marilah kita memasak dengan cara yang mampan!