Perokok Kalah untuk Mencabar Larangan Merokok di Kedai Makan

Mahkamah Persekutuan di sini menolak permohonan kebenaran tujuh perokok yang ingin mencabar larangan merokok Kementerian Kesihatan di kedai makan.

Panel tiga hakim, yang dipengerusikan oleh Hakim Mahkamah Persekutuan Hakim Zabariah Mohd Yusof, membuat keputusan sebulat suara bagi mengetepikannya pada Selasa (20 Jun).

Panel memutuskan bahawa pemohon – Mohd Hanizam Yunus, 56; Zulkifli Mohamad, 61; Mohd Laisani Dollah, 50; Mohd Sufian Awaludin, 39; Ridzuan Muhammad Noor, 57; Mohd Yazid Mohd Yunus, 52; dan Yuri Azhar Abdollah, 44 – telah gagal melepasi ambang untuk mendapatkan kebenaran seperti yang dikehendaki di bawah Seksyen 96 Akta Mahkamah Kehakiman 1964.

Menurut peruntukan itu, pemohon mestilah terlebih dahulu membangkitkan persoalan prinsip umum yang diputuskan buat kali pertama atau persoalan kepentingan yang mana hujah lanjut dan keputusan Mahkamah Persekutuan akan menguntungkan orang ramai.

Tanpa kebenaran, kes itu tidak akan dibicarakan dengan merit sepenuhnya.

“Kami menolak permohonan kebenaran dengan kos RM30,000 yang perlu dibayar kepada responden,” kata Hakim Zabariah.

Hakim lain yang mendengar perbicaraan itu ialah Hakim Hasnah Mohammed Hashim dan Nordin Hassan.

Pada 31 Dis 2018, tujuh perokok yang menggelar diri mereka sebagai Kelab Hak Perokok memfailkan kebenaran permohonan semakan kehakiman di Mahkamah Tinggi bagi mencabar larangan merokok di semua kedai makan, yang berkuat kuasa pada 1 Jan 2019.

Mereka menamakan Kementerian Kesihatan sebagai responden tunggal.

Kumpulan itu mendakwa larangan merokok itu bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan kerana merokok bukan satu aktiviti jenayah dan tidak diharamkan di negara ini.

Mereka mendakwa aktiviti itu sah di sisi undang-undang dan dijamin oleh Perlembagaan.

Kebenaran itu diberikan tetapi selepas pendengaran penuh, permohonan kehakiman telah ditolak oleh Mahkamah Tinggi pada Oktober 2019.

Kumpulan itu kemudian membawa perkara itu ke Mahkamah Rayuan.

Pada 23 Nov tahun lepas, hakim Mahkamah Rayuan yang terdiri daripada tiga anggota mengekalkan keputusan kerajaan untuk mengharamkan merokok di semua kedai makan, memutuskan bahawa merokok di tempat awam bukanlah hak asasi yang harus dilindungi di bawah Perlembagaan Persekutuan.

Kumpulan itu kemudiannya memfailkan kebenaran untuk merayu di Mahkamah Persekutuan.

Sumber: The Star (20 Jun 2023)