PERSPEKTIF: TIDAK MUDAH HIDUP BEBAS PLASTIK

Wartawan Nina Muslim dan rakan sekerjanya Amirul Sajadi mencuba hidup tanpa plastik selama sehari. Kesimpulannya: “Pemenang besar di sini jelas sekali ialah plastik dan industri plastik. Sungguh mengejutkan jumlah plastik yang kami gunakan setiap hari, selalunya secara kebetulan.”

Namun begitu, ia adalah satu cabaran yang berbaloi. “Saya memulakan hari dengan menyasarkan untuk bebas plastik. Saya mengakhiri hari ini dengan matlamat sisa sifar,” kata Nina.

Inisiatif semasa untuk mengurangkan sisa plastik, seperti menggantikan beg plastik di kaunter pembayaran pasar raya dengan beg kanvas, hampir tidak akan melakukan apa-apa untuk membendung pencemaran plastik jika kita tidak juga mengurangkan jumlah plastik yang kita gunakan untuk membungkus makanan kita dan mengandungi bekalan rumah kita, dia menulis.

“Lebih banyak kedai dan perniagaan perlu mengamalkan konsep kelestarian dan bekerjasama dalam menyelesaikan masalah sisa dengan menggalakkan penggunaan semula, pengurangan dan kitar semula (produk). Diskaun juga boleh diberikan kepada pelanggan yang membawa botol sendiri, bekas, pembawa mangkuk tingkat, beg boleh guna semula,” katanya.

Malaysia mempunyai pilihan untuk membantu mengurangkan jumlah sisa plastik tetapi kedai dan produk bebas plastik dan sisa rendah adalah terhad, kata penulis dalam siri akhir 3 bahagian mengenai plastik, dan cara hidup dengan dan tanpanya oleh Bernama.

Baca lagi: https://www.bernama.com/en/bfokus/news.php?