TANAMAN RUMAH BAIK BAGI KESIHATAN FIZIKAL & MENTAL

Menyimpan tumbuhan dalaman boleh menjadi baik untuk kesihatan fizikal dan mental. Penyelidikan, termasuk kajian kecil yang melibatkan 24 lelaki muda yang diterbitkan pada 2015 di dalam Journal of Physiological Anthropology, mencadangkan bahawa memelihara tumbuhan dan melihatnya tumbuh boleh mengurangkan tahap tekanan, meredakan kebimbangan, dan membantu anda berasa lebih tenang.

Kajian Udara Bersih NASA 1989, yang secara rasmi dikenali sebagai Kajian Tumbuhan Landskap Dalaman untuk Pengurangan Pencemaran Udara Dalaman, terkenal mendapati bahawa sesetengah tumbuhan boleh mengeluarkan toksin dari udara melalui proses fotosintesis.

Semasa tumbuhan berfotosintesis, dalam proses yang dipanggil fotosintesis, ia mengeluarkan karbon dioksida dari udara dan menghasilkan oksigen. Tumbuhan juga boleh menyerap bahan kimia toksik dari udara, dan sama ada memetabolismekannya atau memasukkannya ke dalam tisu sendiri, menurut kajian dan kajian semula penyelidikan terdahulu yang diterbitkan pada Mac 2018 dalam Wireless Sensor Network.

Menjaga sebarang jenis tumbuhan boleh memberi manfaat kepada kesihatan mental. Tetapi jika anda juga ingin meningkatkan kualiti udara di rumah, dapatkan beberapa petua di sini.

https://www.everydayhealth.com/healthy-home/houseplants-that-are-good-for-your-health/