RUANG BEBAS KERETA ADALAH RUANG AWAM YANG SIHAT

Gambar melalui Strong Towns

Kebanyakan tempat terbaik bukanlah rumah atau tempat kerja, tetapi “tempat ketiga” di dunia awam: jalan dan kaki lima, taman dan kafe, teater dan kemudahan sukan. Tempat awam ini adalah tempat penting untuk pelbagai jenis aktiviti, yang mana sesetengahnya seperti interaksi sosial dan aktiviti fizikal mempunyai implikasi kesihatan yang jelas, kata kajian  Jurnal Kesihatan Awam Amerika (AJPH) 2003.

“Budaya dan iklim yang berbeza di seluruh dunia tetapi manusia adalah sama. Mereka akan berkumpul di khalayak ramai jika anda memberikan mereka tempat yang baik untuk melakukannya,” kata Jan Gehl (yang mengambil gambar ini).

Memperoleh kembali ruang awam kini semakin giat dilakukan apabila perancang bandar mula menyedari kepentingan menenangkan lalu lintas untuk kehidupan yang lebih sihat. Banyak jalan bandar di seluruh dunia kini bebas kereta.

“Sebaik sahaja terdapat penekanan pada kualiti dunia awam, anda menjadikan hidup lebih baik untuk ramai, ramai orang,” kata Elizabeth Plater-Zyberk yang merupakan seorang arkitek, pereka bandar dan Profesor di Universiti Miami. (CNBC)