Siasat barangan makanan yang dibuang di kawasan pembuangan sampah

Bungkusan beras yang dibuang. (Gambar: FMT)

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa pihak berkuasa yang berkenaan menyiasat tindakan bekas Timbalan Menteri Dalam Negeri Ismail, Mohamed Said yang membuang beras dan barangan makanan lain di kawasan pembuangan sampah Rumpun Makmur-Kampung Gunung Senyum, Pahang baru-baru ini.

Bungkusan tepung dan bihun yang dibuang. (Gambar tular)

Siasatan kes itu bukan sahaja mengenai bagi membetulkan kesilapan masa lalu tetapi juga untuk mencegah penyalahgunaan pada masa depan dan memulihkan kepercayaan orang ramai terhadap institusi. Adalah penting bagi rakyat untuk menyuarakan kebimbangan mereka dan menuntut tindakan untuk menegakkan integriti kewangan awam.

Seperti yang kita sedia maklum, kempen global menentang pembaziran makanan sedang giat dijalankan. Adalah amat mendukacitakan apabila mendengar mengenai pembaziran, terutamanya apabila ia melibatkan sumber yang boleh digunakan untuk membantu orang lain.

Makanan dalam tin yang dibuang. (Gambar: NST)

Pengurusan dana awam yang betul, termasuk makanan yang dibeli bagi tujuan rasmi, adalah penting bagi akauntabiliti dan tadbir urus yang bertanggungjawab. Pembaziran bukan sahaja memberi kesan buruk kepada individu yang terlibat tetapi juga menimbulkan persoalan mengenai kecekapan dan pertimbangan etika.

Usaha perlu dibuat untuk memastikan sumber digunakan secara berkesan dan bertanggungjawab, dengan tumpuan untuk meminimumkan pembaziran dan memaksimumkan kesannya bagi kebaikan awam.

Walaupun dakwaannya bahawa makanan itu dibeli dengan dana peribadi sebelum Pilihan Raya Umum ke-15 pada 2022 dan kekal tidak diagihkan kerana peraturan pilihan raya, justifikasi ini gagal dalam menghadapi isu kritikal pembaziran makanan.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk diambil perhatian bahawa dana ini masih dana awam, ini menimbulkan kebimbangan mengenai penggunaan dan akauntabiliti yang sewajarnya.

 

 

Mohideen Abdul Kader
Presiden
Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP)

Kenyataan Akhbar, 23 April 2024