Singapura Arahkan Penarikan Balik Mi Malaysia Kerana Gluten Tidak Diisytiharkan

Gambar muka depan melalui Tehki & Agensi Makanan Singapura (SFA) (Facebook)

Agensi Makanan Singapura (SFA) mengarahkan untuk menarik balik Taste Original Organic Mee Suar (300g) kerana penemuan gluten yang tidak diisytiharkan.

Gluten, protein yang secara semula jadi ditemui dalam bijirin seperti gandum, tidak didedahkan dengan betul pada label pembungkusan makanan syarikat Malaysia, ia melanggar Peraturan Makanan Singapura.

Memandangkan gluten ialah alergen yang diketahui, SFA mengarahkan pengimport produk, Taste Original Pte Ltd, untuk melakukan penarikan balik semula secara menyeluruh terhadap produk yang terjejas itu.

Gambar melalui Agensi Makanan Singapura (SFA) (Facebook)

“Penarikan balik semula sedang berjalan,” kata SFA dalam satu kenyataan yang dikeluarkan pada 28 September.

Individu yang mempunyai hipersensitiviti gluten mungkin mengalami reaksi alahan apabila mengambil produk yang mengandungi gluten. Untuk memastikan keselamatan pengguna dengan alahan makanan, SFA mewajibkan label pembungkusan makanan dengan jelas mengisytiharkan ramuan yang diketahui menyebabkan hipersensitiviti.

Tarikh luput produk yang ditarik balik itu ialah 29 Ogos 2024

Pengguna yang telah membeli produk yang ditarik balik itu dinasihatkan untuk tidak mengambilnya. Untuk sebarang pertanyaan, pengguna yang terjejas boleh menghubungi tempat pembelian mereka, kata SFA dalam kenyataan itu.

Sumber: SAYS (29 September 2023)