Tai chi boleh melambatkan gejala Parkinson selama bertahun

Satu kajian Cina mencadangkan Tai chi boleh membantu melambatkan gejala penyakit Parkinson selama beberapa tahun.

Mereka yang mengamalkan seni mempertahankan diri ini dua kali seminggu mempunyai komplikasi yang lebih sedikit dan kualiti hidup yang lebih baik daripada mereka yang tidak melakukannya, kata penyelidik.

Parkinson adalah penyakit otak progresif yang membawa kepada gegaran dan pergerakan perlahan dan tiada penawar.

Pakar mengatakan penemuan itu menyokong kajian terdahulu mengenai manfaat senaman bagi mereka yang menghidap Parkinson.

Kajian itu, dari Sekolah Perubatan Universiti Shanghai Jiao Tong, memantau kesihatan ratusan pesakit Parkinson sehingga lima tahun.

Satu kumpulan seramai 147 orang mengamalkan tai chi biasa sementara kumpulan lain seramai 187 orang tidak melakukannya.

Senaman tradisional Cina ini menggabungkan pergerakan perlahan dan lembut dengan pernafasan mendalam dan pengenduran.

Badan amal Parkinson UK menjelaskan tai chi sebagai aktiviti fizikal intensiti rendah yang boleh “membantu meningkatkan mood dan membantu hidup dengan baik”.

Para penyelidik mendapati bahawa penyakit itu berkembang lebih perlahan dalam kumpulan tai chi pada pengukuran gejala, pergerakan dan keseimbangan.

Kumpulan ini juga melihat lebih sedikit jatuh, kurang sakit belakang dan pening, dengan masalah ingatan dan tumpuan juga lebih rendah berbanding kumpulan lain.

Pada masa yang sama, tidur dan kualiti hidup terus bertambah baik.

Percubaan sebelumnya terhadap penghidap Parkinson yang mengamalkan tai chi selama enam bulan mendapati peningkatan yang lebih baik dalam berjalan, postur dan keseimbangan berbanding mereka yang tidak berada dalam program ini.

Menulis dalam Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry, Dr Gen Li dan pengarang bersama mengatakan kajian mereka menunjukkan “bahawa tai chi mengekalkan kesan bermanfaat jangka panjang terhadap penyakit Parkinson”.

Mereka mengatakan tai chi boleh digunakan untuk menguruskan Parkinson secara jangka panjang dan memanjangkan kualiti hidup, sambil tetap membantu memastikan pesakit aktif.

Tetapi mereka juga mengakui bahawa kajian itu agak kecil dan tidak dapat membuktikan bahawa tai chi adalah sebab bagi hasil positif yang dialami oleh satu kumpulan.

‘Kesan positif’

Prof K Ray Chaudhuri, Profesor gangguan pergerakan dan neurologi di King’s College London, berkata: “Terlalu awal untuk mendakwa sebarang perlindungan saraf berdasarkan kajian ini, walaupun kesan positif pada aspek fungsi motor dan bukan motor adalah mengagumkan.”

Beliau berkata balet juga didapati mempunyai kesan yang sama terhadap Parkinson.

Profesor Alastair Noyce, Profesor dalam neurologi dan neuroepidemiologi di Queen Mary University of London, menyebutnya sebagai “kajian penting” tetapi berkata terdapat batasan dalam reka bentuknya, dan lebih banyak ujian diperlukan.

“Kami sudah mengesyorkan tai chi, serta bentuk senaman lain, tetapi memahami bentuk senaman yang paling bermanfaat adalah matlamat penting untuk meningkatkan pengurusan jangka panjang pesakit,” katanya.

Sumber: BBC (26 Oktober 2023)

Pergerakan tai chi bagi pemula

Lakukan sendiri – Membawa bulan:

  • Tarik nafas, pusingkan badan ke kiri dari pinggang.
  • Bahu dikendurkan dan siku dibengkokkan sedikit.
  • Sekarang gerakkan kedua-dua lengan ke arah kiri dengan kepala dengan tumpuan pada tangan.
  • Tarik nafas, turunkan tangan. Pusing ke kanan dan ulanginya.

Lakukan sendiri – Pusing pinggang dan tolak tapak tangan:

  • Tarik nafas, tarik tapak tangan ke pinggang menghadap ke atas.
  • Tarik nafas, pusingkan badan ke kiri di pinggang. Pastikan siku kiri dan pergelangan tangan dibengkokkan sedikit dan tarik siku ke belakang.
  • Pada masa yang sama, hulurkan lengan kanan ke hadapan dan tolak dengan tapak tangan kanan menghadap ke hadapan (seolah-olah cuba menghentikan lalu lintas).
  • Tarik nafas, kembali ke tengah dan ratakan berat tubuh sebelum pusing ke kanan, tarik lengan kanan ke belakang dan panjangkan lengan kiri dengan tapak tangan menghadap ke hadapan.

Sumber: Torbay and South Devon NHS Foundation Trust