Walaupun sedikit daging merah boleh meningkatkan risiko diabetes

Walaupun daging merah kaya dengan protein, vitamin, dan mikronutrien seperti zat besi dan zink, pakar bersetuju bahawa ini semua boleh diperolehi daripada sumber lain. Gambar: Brian Finke c/o Everybody Somebody Inc, Nat Geo

Telah lama diketahui bahawa memakan banyak daging merah adalah berbahaya. Tetapi penyelidikan baharu menunjukkan apa yang walaupun dalam jumlah yang sederhana boleh lakukan kepada tubuh.

Bangga dengan mengurangkan pengambilan daging merah?

Satu kajian baharu mencadangkan ia mungkin tidak mencukupi. Kajian menunjukkan pencinta daging boleh meningkatkan risiko diabetes jenis 2 dengan hanya sedikit sebanyak dua hidangan daging merah setiap minggu. Rata-rata rakyat Amerika serta Australia, Argentina, Mongolia dan Serbia mengambil lebih daripada 220 paun daging setiap tahun.

Sementara sudah pun diketahui umum bahawa makan daging merah dalam kuantiti yang banyak adalah berbahaya, penyelidikan baharu yang diterbitkan dalam The American Journal of Clinical Nutrition (AJCN), menunjukkan kaitan yang lebih rapat antara pengambilan daging merah yang diproses atau tidak diproses dan risiko menghidap diabetes jenis 2 berbanding diakui sebelum ini.

“Kami mendapati peningkatan risiko yang sederhana tetapi ketara secara statistik dengan walaupun dua hidangan daging merah setiap minggu, dan risikonya terus meningkat dengan pengambilan yang lebih tinggi,” kata Xiao Gu, Pengarang utama kajian itu dan rakan Penyelidik pasca doktoral di Jabatan pemakanan Sekolah Kesihatan Awam Harvard T.H. Chan.

Kajian itu juga menunjukkan bahawa menggantikan daging merah dengan sumber protein berasaskan tumbuhan yang sihat boleh mengurangkan peluang seseorang itu untuk menghidap diabetes jenis 2.

Daging merah “biasanya mentah apabila merah dan biasanya berasal daripada haiwan dengan empat kaki,” kata Kearson Petruzzi, Pakar diet berdaftar bagi Pusat bagi Pemakanan Manusia (CHN) Klinik Cleveland. Versi yang diproses ialah daging yang diubah suai sama ada untuk memanjangkan jangka hayatnya atau untuk menambah baik rasa seperti apabila ia diawet, ditapai atau disalai. Maka, kajian ini tidak terpakai kepada daging putih seperti ayam, ayam belanda dan ikan.

“Penyelidikan yang konsisten daripada Persatuan Jantung Amerika (AHA), Persatuan Kanser Amerika (ACA), dan lain-lain menunjukkan kesan kesihatan yang buruk daripada penggambilan daging merah,” kata Christopher Gardner, Pengerusi jawatankuasa pemakanan Persatuan Jantung Amerika dan Profesor perubatan di Universiti Stanford.

Daging merah bukan sahaja meningkatkan risiko diabetes jenis 2. Penyelidikan menunjukkan bahawa makan dalam jumlah yang berlebihan juga meningkatkan risiko penyakit jantung, penyakit hati, obesiti, dan kanser. Sebenarnya, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengklasifikasikan daging merah yang diproses sebagai karsinogen kumpulan 1yang  bermakna ia boleh menyebabkan kanser, seperti karsinogen kelas 1 lain seperti pendedahan UV dan menghisap rokok. Daging merah yang tidak diproses diklasifikasikan sebagai karsinogen kumpulan 2, mencadangkan ia mungkin menyebabkan kanser, sama seperti karsinogen kelas 2 lain termasuk sayur-sayuran berjeruk dan aspartam yang terdapat dalam banyak jenama soda diet.

Risiko individu seperti itu berlaku di samping kesan alam sekitar yang sudah pun diketahui oleh pengeluaran daging secara besar-besaran.

“Penemuan kami tidak bermakna bahawa daging merah tidak boleh dimakan,” kata Walter Willett, Profesor epidemiologi dan pemakanan di Sekolah Kesihatan Awan Harvard T. H. Chan dan Pengarang bersama kajian diabetes AJCN,” tetapi hanya lebih sedikit daripada dalam diet biasa rakyat Amerika.”

Penemuan kaitan daging merah dan diabetes

Untuk memahami hubungan daging merah dan diabetes, penyelidik menganalisis data daripada 216,695 peserta lelaki dan wanita, setiap daripada mereka memberikan butiran mengenai tabiat pemakanan mereka selama lebih daripada 30 tahun. Kira-kira 22,000 peserta akhirnya menghidap diabetes jenis 2 sepanjang kajian itu, yang membantu para penyelidik mengukur peranan yang dimainkan oleh daging merah.

Pasukan itu mendapat tahu bahawa peserta yang makan daging merah dalam jumlah yang terbesar mempunyai peluang 62 peratus lebih tinggi untuk menghidap diabetes jenis 2 berbanding mereka yang paling sedikit memakannya.

Apalagi, setiap hidangan harian tambahan daging yang diproses dikaitkan dengan peningkatan risiko 46 peratus untuk membangunkan penyakit itu, sementara hidangan daging merah yang tidak diproses setiap hari pula dikaitkan dengan risiko 24 peratus lebih besar.

Penemuan ini datang ketika saintis berusaha untuk memahami faktor mana yang mungkin menyumbang kepada peningkatan kadar diabetes jenis 2 yang pesat di seluruh dunia. Sudah pun, lebih daripada 529 juta orang di seluruh dunia hidup dengan keadaan yang boleh dicegah, dan bilangan itu dijangka meningkat lebih daripada dua kali ganda kepada sekurang-kurangnya 1.3 bilion menjelang 2050.

Isu yang hangat diperdebatkan

Walaupun pengambilan daging merah dikaitkan dengan risiko diabetes jenis 2 dalam kajian terdahulu, penyelidikan ini menunjukkan kaitan yang lebih kuat daripada yang diketahui sebelum ini dan menjawab soalan yang dibangkitkan dalam penyelidikan terdahulu.

“Contohnya, kami menunjukkan bahawa perbezaan metodologi dan batasan sebahagian besarnya dapat menjelaskan bagi perbezaan dalam penemuan (sebelum ini) di antara kajian di seluruh dunia,” kata Gu.

Ia penting kerana penyelidikan lampau yang cacat atau tidak lengkap kadang-kadang mencetuskan keraguan orang ramai mengenai bahaya pengambilan daging merah dan pendapat pakar yang bertentangan tidak membantu masalah.

Contohnya pada 2019, segelintir saintis menerbitkan penyelidikan yang menunjukkan bahawa risiko yang dikaitkan dengan makan daging merah mungkin diperbesar-besarkan. Penyelidikan mereka mendapat kritikan hebat daripada penyelidik kesihatan awam yang mempersoalkan metodologi mereka. Kerja itu menimbulkan lebih banyak keraguan selepas The Washington Post mendedahkan beberapa pengarangnya gagal mendedahkan mereka menerima pembiayaan daripada industri daging lembu.

“Terdapat suara yang bercanggah dalam berita dan di internet berkenaan sama ada kita perlu mengehadkan pengambilan daging merah,” jelas Gu. Dia memetik “tajuk utama yang menarik perhatian” yang secara berkala menegaskan bahawa pengambilan daging merah tidak berbahaya. Gu berkata setiap penyelidikan yang menyokong selalunya “mencerminkan variasi dalam reka bentuk kajian, pengaruh industri, salah tafsir data atau sensasi.”

Tanpa mengira perdebatan seperti itu atau perbezaan masa lalu dalam metodologi penyelidikan, beliau berkata penemuan penyelidikan AJCN mereka “sangat menyokong garis panduan pemakanan yang mengesyorkan mengehadkan pengambilan daging merah.”

Mungkin cuba seminggu sekali?

Tetapi itu bukan semua berita buruk bagi pencinta daging. Daging merah mengandungi nutrien penting dan manfaat kesihatan yang diketahui masih patut dipertimbangkan. Contohnya, Garis Panduan Pemakanan Jabatan Pertanian Amerika Syarikat (AS) bagi rakyat Amerika termasuk daging merah sebagai sumber protein yang baik, dan Klinik Mayo menyatakan bahawa potongan daging lembu tanpa lemak “boleh menjadi sebahagian daripada diet yang sihat secara sederhana.”

Daging merah juga “kaya dengan vitamin dan mikronutrien seperti zat besi dan zink,” kata Norrina Allen, Profesor dasar kesihatan di Sekolah Perubatan Feinberg, Universiti Northwestern. Dia berkata ia juga mungkin bermanfaat dengan membantu orang berasa kenyang dan mengekalkan jisim otot dan tulang.

“Apabila anda makan daging merah, anda mengambil asid amino yang diperlukan bagi membuat enzim untuk menghasilkan dan membaiki protein tubuh,” tambah David Levitsky,  Profesor pemakanan di Universiti Cornell.

Tetapi pakar bersetuju bahawa makan daging merah tidak perlu untuk mendapatkan manfaat kesihatan kerana nutrien dan protein boleh diperolehi daripada sumber lain. Mereka juga bersetuju bahawa, memandangkan apa yang kita ketahui mengenai beberapa hasil kesihatan negatif yang berkaitan dengan makan terlalu banyak daging merah, seseorang itu boleh meminimumkan risiko dengan mengehadkan saiz bahagian dan kekerapan pengambilan.

“Berdasarkan keputusan kami,” kata Willett, “memakan stik besar sekali sebulan atau mengambil bahagian daging merah yang lebih kecil sekali seminggu akan konsisten dengan risiko rendah untuk menghidap diabetes jenis 2.”

Sumber: National Geographic (20 Oktober 2023)