TANAM SENDIRI MAKANAN ANDA

Gambar melalui Organic Live Food

Menanam sendiri makanan anda boleh membantu menangani bil barangan runcit yang melambung. Walaupun tidak mungkin untuk menanam makanan yang mencukupi untuk menyara diri sendiri, dilakukan dengan bijak dan murah, boleh mengurangkan bil makanan dengan sayur-sayuran segar, sayur-sayuran dan herba.

Jika anda mempunyai ruang, cahaya matahari, sediakan petak sayuran sendiri. Jika anda tinggal di bangunan tinggi, anda juga boleh menanam sendiri makanan menggunakan bekas lama yang selamat untuk makanan, pasu plastik atau barang rumah yang digunakan semula boleh menjadi cara mudah untuk mula menanam. Atau berkumpul dengan jiran untuk membuat taman komuniti (ini juga cara yang baik untuk bersosial dan mendidik anak-anak mengenai penanaman sendiri makanan).

Daripada membeli beberapa jenis sayur-sayuran dalam jambak yang terlalu besar untuk satu hidangan dan kemudian menyimpannya di dalam peti sejuk di mana ia akan reput secara perlahan-lahan, lebih berbaloi untuk menanamnya. Salad, pandan, daun bawang, cili api, daun kari, dan herba seperti pudina sangat bagus kerana ia boleh dipetik daun, buah atau tangkainya. Ini bermakna terdapat sedikit atau tiada sisa dan tumbuhan boleh tumbuh semula. Apabila tiba masanya untuk menuai, pilih hanya apa yang diperlukan untuk setiap hidangan.

Anda perlu memberi tumpuan kepada apa yang sebenarnya dimakan oleh isi rumah. Perlu diingat bahawa bawang, kubis dan brokoli mengambil ruang di taman, tumbuh dengan agak perlahan dan hanya menghasilkan satu kali tuaian. Pertimbangkan penanaman berturut-turut, di mana anda menanam tumbuhan baharu setiap beberapa minggu untuk memanjangkan tuaian anda.

Tukar hasil dengan rakan, jiran dan orang yang berfikiran sama. Berkongsi hasil tuaian ialah cara yang baik untuk menikmati pelbagai jenis sayur-sayuran yang ditanam sendiri.