“Terima kasih CAP atas BIMBINGAN YANG TIDAK TERNILAI dalam PERTANIAN ASLI & KEMAMPANAN”

KATA-KATA PENGHARGAAN daripada Puan Lee Bee Choo, Guru Penasihat Persatuan Pendidikan Hijau, Sekolah Menengah Han Chiang, Pulau Pinang:

Puan Lee Bee Choo, Guru Penasihat Persatuan Pendidikan Hijau di Sekolah Menengah Han Chiang, Pulau Pinang, memegang buku CAP versi Bahasa Cina, “Dari Kebun ke Pinggan”.

“Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) kerana memberikan banyak pengajaran berguna. Saya mengambil beberapa pelajaran dalam CAP untuk memulakan pertanian asli. Banyak yang saya pelajari daripada Persatuan Pengguna Pulau Pinang, iaitu bagaimana cara menjaga alam sekitar dan menuju ke arah gaya hidup sihat.

Persatuan Pengguna Pulau Pinang mengajar kaedah pertanian asli kepada orang ramai dengan penuh semangat. Pelajaran adalah percuma, dan kakitangannya begitu bersemangat untuk mengajar orang ramai bagaimana untuk memiliki bakat dan keupayaan untuk bertani serta mencintai Bumi.

“Banyak yang saya pelajari daripada CAP mengenai bagaimana cara untuk melindungi alam sekitar dan bergerak ke arah gaya hidup sihat,” kata Puan Lee.

Nasihat yang diberikan amat bermanfaat kepada semua lapisan masyarakat khususnya warga sekolah yang seharusnya diajar bagaimana mewujudkan persekitaran di mana keadaan hidup dan sumber yang digunakan untuk memenuhi keperluan manusia dan pada masa yang sama turut membawa kepada pembangunan mampan. Memandangkan mereka akan menjadi pemimpin masa depan, memupuk ke arah kehijauan perlu bermula pada usia yang masih muda. Pendidikan perlu membangkitkan hati nurani manusia, memupuk belas kasihan dan yang paling penting memupuk watak baik mereka.

Dalam kerjaya perguruan saya, apa yang paling saya kagum ialah reaksi pelajar terhadap cacing tanah ketika dia menghadiri pembelajaran pertanian. Dia tidak takut sama sekali, tetapi dia juga menasihati pelajar lain untuk melindungi cacing tanah, kerana cacing tanah adalah salah satu haiwan tanah yang paling penting; ia mempunyai keupayaan untuk mengekalkan kesuburan tanah dan oleh itu memainkan peranan penting dalam kelestarian.

Apabila gunung dan hutan tidak terganggu dan terus berkembang, maka manusia dapat hidup dengan aman. Melalui kaedah pertanian asli, manusia bukan sahaja mempunyai tubuh badan yang sihat tetapi juga menjadikan bumi ini lestari. Petikan daripada Mahatma Gandhi yang dikasihi berkata, ‘Bumi menyediakan cukup untuk memenuhi keperluan setiap manusia, tetapi bukan ketamakan setiap manusia.’ Ia adalah perlu untuk mencapai keseimbangan antara pembangunan dan alam sekitar.

Puan Lee dan suaminya, ahli teknologi profesional Ng Hsiang Boon.

Untuk perubahan, kita mesti berubah terlebih dahulu. Keadaan ekologi bumi benar-benar sangat membimbangkan. Jika kita ingin mengurangkan krisis ekologi ini, kita mesti membersihkan minda kita terlebih dahulu. Kita mesti bertindak pantas dan melakukan seperti apa yang dicakapkan. Istilah ‘global warming’ telah ditukar kepada ‘global heating’ yang menunjukkan tahap kemusnahan.

Sebagai kesimpulan, saya berharap lebih banyak lagi organisasi dapat mencontohi CAP untuk menyebarkan kasih sayang bukan sahaja kepada manusia tetapi juga kepada alam sekitar kerana kita hanya mempunyai satu bumi, tidak ada planet B.”

Agroecology Fund