Dapatkan Semakan Bebas untuk Pelan Induk Pengangkutan Pulau Pinang (PTMP) yang menelan kos yang besar

 Penang Forum, Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) dan masyarakat sivil bersekutu di Pulau Pinang mengucapkan tahniah kepada YAB Dato Seri Anwar bin Ibrahim di atas pelantikan sebagai Perdana Menteri Malaysia (PM).

Setakat ini, PM telah menetapkan bahawa untuk pentadbiran baharunya dengan mengenepikan perbelanjaan boros, terutamanya dalam pilihan kereta rasminya, sekali gus menjimatkan sejumlah besar wang kerajaan. Beliau juga mahu turut mengurangkan gaji menteri dan mengurangkan bilangan ahli kabinet bagi mencerminkan komitmen pentadbiran baharu yang begitu berhemat terhadap kewangan.

Dalam nada yang sama, kami berharap PM baharu akan mengkaji semula semua projek mega yang melibatkan berbilion Ringgit dana awam.

Seperti yang diketahui oleh PM baharu, kumpulan masyarakat sivil di Pulau Pinang secara konsisten menonjolkan projek mega “PTMP” yang melambung tinggi dengan menelan kos yang besar sebanyak RM46 bilion ringgit. Adalah kurang jujur bagi kerajaan Pulau Pinang baru-baru ini menyebut hubungan rel dari Pulau Pinang ke tanah besar Pulau Pinang, memandangkan ia tidak termasuk di bawah PTMP Fasa 1, yang akan mengambil masa bertahun-tahun untuk disiapkan. Sebaliknya, apa yang terdapat dalam Fasa 1 ialah projek lebuh raya mega di kawasan muka bumi bukit yang sensitif – “Pan Island Link” (PIL) bernilai RM9 bilion dan projek transit aliran ringan bertingkat satu laluan bernilai RM10 bilion. Kedua-dua projek mega ini mencecah hampir RM20 bilion.

Kami secara konsisten menegaskan bahawa projek-projek ini menelan kos yang amat besar dan tidak mampan. Apatah lagi, model pembiayaan PTMP Konsortium SRS ialah untuk mengumpul dana daripada penjualan 4,500 ekar tanah tebus guna di luar pantai selatan Pulau Pinang ternyata gagal.

Apabila SRS mula mengemukakan cadangan mereka, kami diberitahu alasan utama ia dipilih ialah model kewangannya tidak akan merugikan orang ramai memandangkan hasil daripada penjualan tanah tebus guna itu akan digunakan bagi membiayai infrastruktur pengangkutan. Satu-satunya pembiayaan yang diperlukan ialah beberapa bilion ringgit pembiayaan sementara untuk menampung kekurangan modal kerja.

Bagaimanapun, pada masa ini adalah jelas bahawa tebus guna tanah, yang dilanda oleh kebimbangan ekologi dan pasaran hartanah yang lesu, tidak akan cukup pantas untuk mengumpul dana yang mencukupi bagi membiayai RM20 bilion yang diperlukan di bawah Fasa 1 – justeru itu kerajaan Pulau Pinang merayu kepada kerajaan Persekutuan bagi membiayai PTMP.

Tetapi kami mempersoalkan kebijaksanaan membuat komitmen kewangan sedemikian tanpa menjalankan semakan bebas dan usaha yang wajar, terutamanya memandangkan kekangan kewangan kerajaan persekutuan sendiri yang teruk.

Oleh itu, untuk menamatkan pertikaian mengenai siapa yang betul – kerajaan negeri Pulau Pinang atau NGO Pulau Pinang – kami mencadangkan kerajaan Persekutuan melibatkan pakar antarabangsa mengenai pergerakan mampan untuk mengkaji semula PTMP yang menelan kos yang besar. Salah satu badan ini yang boleh diambil kira ialah Institut Dasar Pengangkutan dan Pembangunan (ITDP), badan bukan berasaskan keuntungan yang berpangkalan di New York, mempunyai kepakaran yang tinggi dalam melihat penyelesaian pergerakan mampan.

Kami percaya tumpuan perlu diberikan kepada membina sistem bas di Pulau Pinang dan kemudiannya menaik taraf laluan sibuk kepada laluan rel pada paras jalan apabila diperlukan dan menambah baik sambungan permulaan perjalanan dan ke destinasi terakhir.

Seperti yang sedia ada, Pulau Pinang mempunyai kurang daripada 400 bas. Jauh sebelum Singapura memulakan sistem MRT, ia telah meningkatkan perkhidmatan basnya secara drastik. Hari ini republik pulau itu mempunyai hampir 6,000 bas dan mereka juga membawa lebih ramai penumpang daripada sistem MRT mereka – sukar untuk dipercayai, tetapi ia benar. Kos ini hanya sebahagian kecil daripada SRS PTMP.

Selain itu, kita perlu memaksimumkan potensi pengangkutan air di negeri ini memandangkan kebanyakan negeri ini begitu dekat dengan laut. Malangnya, kita telah kehilangan feri ikonik Pulau Pinang.

Akhir sekali, kami berharap agar usaha kerajaan Persekutuan untuk berhemat dalam perbelanjaan akan diperluaskan lagi kepada projek mega yang tidak mampan dari segi ekologi dan kewangan di Pulau Pinang.

Pastikan PTMP tertakluk kepada semakan antarabangsa oleh badan pakar pergerakan mampan yang benar-benar bebas. Sudah tentu, permintaan ini tidak terlalu banyak memandangkan puluhan bilion Ringgit dipertaruhkan.

 

 

Dr Lim Mah Hui
Ahli Jawatankuasa Pemandu                    
Penang Forum                                              

 

Mohideen Abdul Kader
Presiden
Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP)

Kenyataan Akhbar,  8 Disember 2022

 

Disokong oleh:
Agora
Aliran
Arts ED
Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP)
Jaringan Ekologi dan Iklim (JEDI)
Malaysian Nature Society (MNS Cawangan Pulau Pinang)
Penang Forum
Penang Heritage Trust
Penang Hills Watch
Penang Public Transport Users Association (PeTUA)
Sahabat Alam Malaysia (SAM)
Persatuan Penduduk Tanjong Bungah (TBRA)