Yang Manakah Anda Lebih Hargai – WANG atau KEHIDUPAN?

Dalam budaya penggunaan hari ini, kebanyakan orang tidak kisah untuk memiliki lebih banyak wang untuk berbelanja. Sementara wang penting dalam kehidupan untuk memenuhi keperluan asas, sering mahukan lebih atau memiliki lebih banyak dan berbelanja dengan lebih mungkin tidak semestinya satu perkara yang baik. Terlalu banyak wang menghancurkan kehidupan seseorang.

Ia bukanlah satu falsafah, tetapi bukti saintifik yang muncul daripada badan penyelidikan yang semakin berkembang hari ini. Berdasarkan kepada perangkaan dan ujian psikologi, ahli psikologi hari ini mengulangi apa yang ulama dan ahli falsafah katakan bagi milenia ini: Wang tidak dapat membeli kebahagiaan (atau kesihatan) – tetapi kebahagiaan (dan kesihatan) mungkin boleh membeli wang.

Jika anda miskin “Vitamin M”, berterima kasihlah kepada penemuan yang menunjukkan kurang kaya cenderung untuk memiliki kehidupan yang lebih bermakna berbanding mereka yang kaya – sedikit memiliki menjadikan anda lebih gembira, banyak memiliki menjadikan anda sakit.

Kami meneliti kenapa wang rakan terbaik anda dan juga menjadi musuh, siasatlah sebab tersembunyi kegilaan wang masyarakat moden dan siasatlah jika materialisme memang buruk bagi kesihatan sepertimana yang diberi amaran oleh ahli psikologi sekarang.

Maklumat lanjut: Mencari Erti Bahagia