HAPUSKAN SECARA BERPERINGKAT RACUN MAKHLUK PEROSAK YANG SANGAT BERBAHAYA

Pada 25 hingga 29 September 2023, kerajaan dan pihak berkepentingan lain akan berkumpul di Bonn, Jerman dengan satu lagi peluang sekali dalam satu generasi untuk menangani #krisis toksik.

Dihoskan oleh UNEP, Pendekatan Strategik Pengurusan Bahan Kimia Antarabangsa (SAICM) ialah satu-satunya platform pelbagai pihak berkepentingan global untuk bahan kimia dan dasar sisa. Walau bagaimanapun, kekurangan cita-cita dan tindakan tegas SAICM terhadap Racun Makhluk Perosak Sangat Berbahaya (HHP) sejak penubuhannya 17 tahun lalu telah meningkatkan lagi krisis kesihatan, hak asasi manusia, iklim dan biodiversiti yang disebabkan oleh HHP.

Tahun ini, Persidangan Bahan Kimia Sedunia (ICCM 5) akan memutuskan rangka kerja dasar baharu. Ia MESTI memasukkan sasaran yang bercita-cita tinggi dan mekanisme global untuk menghapuskan HHP secara berperingkat atau berisiko kehilangan perkaitannya.

Walaupun komitmen politik yang disasarkan penting telah berlaku dalam beberapa tahun kebelakangan ini untuk menangani krisis iklim dan biodiversiti, #krisis toksik yang disebabkan oleh racun makhluk perosak telah ketinggalan jauh. Walaupun kesannya berskala planet dan antara generasi, tidak ada sasaran yang bercita-cita tinggi mahupun mekanisme yang berkesan untuk #phaseouthhps.

Beritahu ICCM 5: #phaseouthhps!

Tonton video ini.

https://www.youtube.com/watch?v=Pvi8t1tBbBo

Sumber: Pesticide Action Network International