MAKANAN OMEGA-3 JADIKAN HIDUP LEBIH PANJANG

Omega-3 (terdapat dalam makanan seperti ikan berlemak, flaxseeds, chia seeds dan walnut) amat penting untuk kesihatan. Kajian 2021 dalam American Journal of Clinical Nutrition mendapati mempunyai tahap asid lemak Omega-3 yang tinggi dalam darah menjadikan hidup lebih panjang.

“Di Jepun, di mana purata Indeks Omega-3 adalah lebih besar daripada 8%, jangkaan jangka hayat adalah sekitar 5 tahun lebih panjang daripada di Amerika Syarikat, di mana purata Indeks Omega-3 adalah kira-kira 5%. Sumber marin (DHA/EPA omega-3) adalah optimum,” ulas Lori Shemek, PhD.

Pengambilan mencukupi yang dicadangkan oleh Institut Kesihatan Kebangsaan Amerika Syarikat (USNIH): 1.1 gram sehari untuk wanita dewasa dan 1.6 gram sehari untuk lelaki dewasa. Sebagai rujukan, 1 sudu besar minyak flaxseed mempunyai 7.26 gram, 1 auns walnut Inggeris mempunyai 2.57 gram, 3 auns salmon Atlantik liar mempunyai 1.57 gram dan 1 sudu besar minyak kanola mempunyai 1.28 gram. (Eating Well)